Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ayna Haber

Çin’den Tayvan’ı İşgal denemesi açıklaması tansiyonu yükseltti

Çin, onlarca savaş uçağı ve gemisiyle Tayvan’ı kuşatıp tatbikat gerçekleştirdi. Bu tatbikatın, adayı ele geçirme kapasitesini denemek amacıyla yapıldığı açıklandı. Çin’in Tayvan Adası ve bağlı adaları çevreleyen askeri tatbikatı, bölgede tansiyonun yükselmesine neden oldu. Çin ordusu, tatbikatın “adayı ele geçirme” kapasitesini denemek amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Çin, ayrılıkçı olarak suçladığı yeni Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te’yi “cezalandırmak” üzere düzenlediği kapsamlı tatbikatın ikinci gününde, ada çevresinde 49 askeri hava aracı ve 26 gemi konuşlandırdı. Tayvan Savunma Bakanlığı, son 24 saatte 49 askeri hava aracının Ada çevresinde uçtuğunu, bunlardan 35’inin Tayvan Boğazı’ndaki “orta çizgi”nin ötesine geçtiğini ve Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)” ilan ettiği sahada uçtuğunu duyurdu. Çin, Tayvan’a füze taşıyan çok sayıda savaş uçağı da gönderdi.

ABD Donanması Durumu Yakından Takip Ediyor

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, tatbikatın adadaki önemli bölgeleri ele geçirme denemesi olduğunu ilan etti. Bu sırada bölgede konuşlu ABD Donanması, durumu yakından takip ettiğini açıkladı. Tayvan’ı kendi toprağı olarak gören Çin’in adayı işgal edeceği endişelerinin arttığı bir dönemde gerçekleşen tatbikat sırasında Çin ordusu, füzeleri ve savaş uçaklarını gösteren bir video da yayınladı.

Tayvan lideri Lai Ching-te, bir askeri üssü ziyaret ederek Çin’e meydan okudu. 1949’da iç savaşı Mao Zedong öncülüğündeki komünistlere kaybeden güçler Tayvan’a kaçmıştı. Resmi adı Çin Cumhuriyeti olan Tayvan’ı sadece 12 ülke tanıyor. Pekin yönetimi ise “Tek Çin” ilkesi doğrultusunda Tayvan’ın kontrolünü ele geçirmek için askeri güç kullanabileceğini sık sık dile getiriyor. Tayvan’ın çevresinde abluka oluşturan tatbikat, Ada’daki hükümetin yeni seçilen lideri Lai Ching-te’nin 20 Mayıs’taki yemin töreninin ardından geldi. Pekin, Tayvan’daki iktidar partisi DPP’yi “bağımsızlık yanlısı”, partinin lideri Lai’yi ise “iflah olmaz bir ayrılıkçı” olarak nitelendiriyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER