1 Haziran’dan itibaren vatandaşlık, iltica, sınır dışı işlemleri ve AB dışından personel alımına yönelik önemli değişiklikler yürürlüğe girecek. İşte bu değişimlerin detayları…
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde iltica kabul oranı düşük olan kişiler artık AB’ye kabul edilmeyecek. Bu kişilerin başvuruları dış sınırlarda durdurulacak ve burada asılsız olup olmadıklarına karar verilecek. İltica başvuruları reddedilenler, üç hafta içinde geri gönderilecek ve AB’ye girişlerine izin verilmeyecek.
Ortak Veri ve Kamplar
İltica sürecinde, başvuru sahipleri ilk girdikleri AB ülkesinde ya da kurulacak özel kamplarda kalacak. Bu uygulama Haziran ayında kısmen başlarken, kampların tamamlanması 2026 yılına kadar sürecek. Başvurular yalnızca tek bir AB ülkesinde değerlendirilecek ve sınır dışı işlemleri 12 hafta içinde tamamlanacak.
Almanya’da Hızlı ve Çifte Vatandaşlık
Almanya’nın hızlı ve çifte vatandaşlık yasası 27 Haziran’da yürürlüğe giriyor. Türk vatandaşları, köken vatandaşlıklarını bırakmadan Alman vatandaşı olabilecekler. Bunun için 5 yıl boyunca Almanya’da yasal olarak yaşamış olmak, Almanca bilmek ve geçimini sağlayabilmek yeterli olacak. Ülkeye katkı sağlayan kişiler 3 yıl içinde vatandaşlık alabilecek.
Almanya’da Çalışma Fırsatı: Şans Kartı
1 Haziran’da başlayacak olan “Şans Kartı” uygulaması, Almanya’da çalışmak isteyen vasıflı personele büyük kolaylık sağlayacak. Almanya’dan iş teklifi veya iş anlaşması olan, meslek ya da üniversite diplomasına sahip, en az iki yıllık meslek eğitimi ve deneyimi bulunan kişiler bu kartı alabilecek. İlk etapta 1 yıllık çalışma izni verilecek, iş anlaşması devam ettiği sürece Almanya’da kalabilecek ve ailelerini yanlarına alabilecekler.
16 Yaşında Oy Kullanma
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma yaşı 18’den 16’ya indirildi. Bu düzenleme sayesinde Avrupa ülkesi vatandaşı olan 16 yaşındaki genç Türkler, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olacaklar.