Son haftalarda uyuz vakalarında artış görülmektedir. Uzmanlar uyuz vakaları hakkında uyarılarda bulundu. Uyuz vakalarında ki artıştan dolayı uzman doktorlar konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte detaylar.
Uzmanlar, son haftalarda uyuz vakalarının arttığı konusunda uyarıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Engin, son 2-3 ayda uyuz vakalarının yeniden arttığını söyledi. Engin, günübirlik poliklinikte hastaları sık sık görmeye başladığını kaydederek, tedavi gören hastaların çoğunun nüksetme yaşadığını ve hastaneye kaldırıldığını kaydetti.
Uzmanlar, derinin üst katmanına yerleşen ve şiddetli kaşıntıya neden olan mikroskobik uyuzların neden olduğu bir cilt hastalığı olan uyuza karşı uyarıda bulunuyor. Prof. Dr. Burhan Engin, Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, son günlerde kaşıntı vakalarının sıklığından bahsetti. Uzmanlar uyuzun belirtilerini, tanı ve tedavi süreçlerini anlatarak, yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. Son dönemde vaka sayılarının arttığı ve vatandaşların uyarıldığı kaydedildi.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Engin, şöyle konuştu: “2-3 ay sonra tekrar bir artış olduğu söylenebilir. Kendisini günlük klinikte sık sık görmeye başladık. Tedavi gören ve durumu yeniden kötüleşen çok sayıda hastamız var. Artış yazın devam edecek mi göreceğiz. Her yakın temas ortamında riskin bulunduğunu söyleyebiliriz. Daha önce kaşıntı tanısı konmuş bir hasta ilacı birkaç kez, bazen de tek başına kullanır. Tedavi aynı zamanda kaşıntıyla karıştırılabilecek cilt tahrişine ve egzamaya da neden olabilir” dedi.
‘2-3 AY TEKRAR BİR ARTIŞ, POLİKLİNİKTE SIK GÖRMEYE BAŞLADIK’
Dermatolog Prof. Dr. Burhan Engin, şöyle konuştu: “Aslında bu artış uzun süredir mevcut. Hem pandemi döneminde hem de pandemi öncesinde bir artış vardı. Son aylarda trend azalmış gibi görünüyordu, en azından dirençli vakalar ortaya çıkmaya başladı. daha az son 2 yılda tekrar artış oldu diyebiliriz. 3 ay içerisinde kendisini sık sık ayaktan ziyaret etmeye başladık. Aslında dirençli vakaların çoğunluğunu, tedavinin tam olarak kullanılmadığı veya kaşıntının tamamen kaybolmadığı, belirsiz kaşıntının olduğu ve daha önce tedavi görmüş olan vakalar oluşturuyor.’
Örneğin; Bazıları geliyor, 3 ay önce başlıyor, bir yıl önce tedavileri kullanıyor. Devlet onaylı ve parası ödenen uyuz ilaçları oral olarak kullanılıyor. Sanki daha önce bu dönemi geçirmiş, kendisi ya da aile bireyleri tedavi görmüş, kaşıntı geçmiş gibi olmuş, atak yeniden alevlenmiş gibi bize gelen çok sayıda hastamız var. Buradaki en büyük sorunumuz; yanlış tedavi. Giydiği kıyafetlerin, sosyal çevresinin ve ev ortamının da dezenfekte edilmesi gerekiyor. Uyuz çoğunlukla cinsel organlar ve karın gibi vücudun gizli kapalı bölgelerinde görülür. Hele ki hastalara sorarsanız bunu söylüyorlar ama başka şekilde ifade etmiyorlar, biraz daha tereddütlü olabiliyorlar. Hastalar durumu biraz daha gizleyebilir ve geciktirebilir, bu nedenle doktorla iletişim kurmak önemlidir” dedi.
‘HASTA KENDİ BAŞINA İLAÇ KULLANMAMALI’
Prof. Dr. Engin tanısı alan kişinin aynı zamanda temas halinde olduğu uzmana ve yakın çevresine de danışması gerektiğini söyledi. Engin şöyle devam etti:
“Aile üyelerinin benzer şikayetleri olsa da olmasa da bazen hiçbir şikayetleri olmuyor, aile bireyleri ‘Benim bir şikayetim yok o yüzden kullanmama gerek yok’ diyor.” “Çok temizim, uyuz yapışmaz” öyle değil uyuz, burada temas önemli. Sosyal yaşam, iş yeri, ev olabilir, uzun süreli temas halinde olan kişilere bir şekilde bulaşıyor. Hijyene çok dikkat eden kişiler de bir şekilde enfeksiyon kapabiliyor. İnsanlarla bir arada olmak, yakın temasta olmak önemli diyebiliriz ama bu konuda bir büyüme var, bakalım yaz aylarında da devam edecek mi?
Her yakın temas ortamında riskin bulunduğunu söyleyebiliriz. Biz karışık kremler kullanıyorduk, hasta da vücudunun her yerine sürüyordu. Uyuzun ilaçla yok edilmesi biraz daha kolay gibi görünüyor. Uyuz vakalarını neredeyse her gün görüyoruz. Tedaviyi takip etmeleri çok önemli. Şunu da görmeye başladık; Daha önce kaşıntı tanısı konmuş bir hasta ilacı birkaç kez, bazen de tek başına kullanır. Bu ilaç aynı zamanda kaşıntıyla karıştırılabilecek cilt tahrişine ve egzamaya da neden olabilir. Bunun gibi birçok vaka görüyoruz. Doktorları dikkatli dinleyip ona göre tedavi uygulamanızı ve tek başına çok fazla ilaç almamanızı öneririm çünkü kaşıntıyla birlikte kızarıklık da tetiklenebilmektedir. Daha sonra ilaç tekrar tekrar uygulandığında bu bir kısır döngüye dönüşür.
‘ÇOCUKLARDA CİDDİ UYUZ VAKALAR VAR’
Çocuk alerjisi ve immünolojisi uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş çocuklarda uyuza sıklıkla rastladıklarını söyledi. “Maalesef bu pandeminin bitiminden bu yana geçen 2 yılda özellikle büyük ve küçük çocuklarda çok ciddi uyuz vakaları yaşandı. Bazıları aslında gıda alerjisi ile karıştırılabiliyor ama karıştırılmaması gerekiyor. Uyuz çok kaşıntılı bir hastalıktır, uyuz özellikle eller, parmak araları ve göbek çevresi gibi yerlerde de sıklıkla kaşınabilir. Yakından bakıldığında uyuzun deri altında tünelleri vardır; Hastanın içinde hareket ettiği ve yürüdüğü tüneller oluşur ve bunlar görülerek tanı konulabilir. Kaşıntı böceğin hareket etmesiyle ortaya çıkar, gerçekten ciddi bir kaşıntıdır. Geceleri artıyor, sorgulamalıyız; Evde kaşınan başka kimse var mı?
Böyle durumlar oluyor, çocuğa yiyecek ve süt alerjisi tanısı konuluyor ama bütün aile evde kaşınıyor. Sormazsan söylemezler, sormak lazım. Çok sinir bozucu bir hastalıktır, en kötüsü; Son 2 yıldır var olan bu uyuzlar oldukça inatçı vakalardır. Klasik tedaviye dirençli pek çok vaka var, tabi ki esas olarak dermatolojik ilgisi olan arkadaşlarımız ilgileniyor. Eğer böyle bir şey oluyorsa özel hijyen koşullarına dikkat etmek gerekir. Çamaşırlar, yatak örtüleri kaynatılmalı, bu ilaçlar çok dikkatli ve doğru kullanılmalıdır. Maalesef dünyanın birçok yerinde olduğu gibi burada da uyuz vakaları arttı. Elbette bu kişilerin kıyafetlerini başkaları giydiğinde de kirlenme meydana gelebilir. Ev içi bulaşma çok önemli. “Alışveriş yerlerinde, giyim mağazalarında giyinme ve soyunma yoluyla gerçekleşebilir, ancak elbette asıl bulaşma evde ve bazen de okullarda meydana gelir” dedi.
ALERJİ DIŞINDA UYUZ SALGINI AKLA GELMELİ
Çocuk alerjisi ve immünolojisi uzmanı Prof.Dr. Hikmet Tekin’den Nacaroğlu uyuzun bazen başka hastalıklarla karıştırılabileceğini söylüyor. Dr. Hikmet Tekin’den Nacaroğlu, “Çok sık görmeye başladık ve bazen alerjiyle karıştırılabiliyor. Özellikle geceleri artan kaşıntı varsa, ailenin diğer bireyleri de kaşıntıdan şikayetçiyse ve lokalize kaşıntı varsa; Avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı gibi lezyonlarda uyuz salgını var. Alerjilerin yanı sıra bir diğer önemli nokta da bu sezon parvovirüs dediğimiz beşinci hastalığa bağlı döküntüleri görmeye başladık. Özellikle bu konuda alerjiyle karıştırmamak gerekir.
Avuç içi ve ayak tabanları hasar görmüşse dikkat edilmesi gereken el-ayak-ağız hastalığı akla gelebilir. Ne yazık ki yaz aylarında havuz kullanımı arttıkça viral enfeksiyonlar da artıyor ve ortak kullanım da artıyor. Anne ve baba kaşınıyor ve bebekte kızarıklık var. Yanlışlıkla gıda alerjisi olarak adlandırılırlar. 3-4 aylık çok küçük çocukları olan anneler, süt, yumurta, buğday, kuruyemiş ve daha birçok gıdayı diyetlerinden hariç tutarak bize geliyorlar. Bu da anne sütünün kalitesini düşürür. Uyuz dediklerinde bunun temizlikle ve kendileriyle ilgili olduğunu sanıyorlar ama gerçekte öyle değil. Dışarıda kıyafet denerken de kaşıntı meydana gelebilir. Yani evin temizliğinde bir yanlışlık yok. Korkulacak ya da utanılacak bir durum değil, tedavi edilebilecek bir durum” dedi.