Ülkemizde yaşayan milyonlarca emekli vatandaşa müjde! Emekliler artık bir değil iki maaş alacaklar. İşte detaylar…
Milyonları aşkın emekli vatandaşın duyunca havalara uçacağı güzel bir haber geldi. Emekli vatandaşlar artık bir maaşla yetinmek zorunda kalamayacaklar çifte maaş zorunluğu geliyor. Detaylar haberimizde…
EMEKLİLİKTE ÇİFT MAAŞ İMKANI! ZORUNLU OLACAK: TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ GELİYOR
Emeklilik sorununun çözümlerinden biri çifte emekliliktir. Bu yıl hayata geçmesi beklenen TES ek emeklilik sistemi herkese zorunlu olacak. Peki BES ile TES arasındaki fark nedir? Çifte emeklilikten nasıl yararlanılır? İşte kendinize sorduğunuz soruların yanıtları…
Türkiye’de bir süredir uygulanan, kendi kendine kayıt olan BES ile uygulanan ikinci emeklilik sistemi daha da geliştirilecek. Çalışanlar emekli olduklarında SGK ve TES maaşı alarak çift maaş alma imkanına sahip olacaklar. Emekliler de isterlerse TES’ten büyük miktarlarda para alabiliyorlar.
EMEKLİYE ÇİFT MAAŞ HAKKI
Konuyla ilgili detaylı bir şekilde açıklama yapan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:
“Orta Vadeli Program kapsamında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin devreye alınması bekleniyor. Bu şekilde emekliler de çift maaş almaya hak kazanacaklar. TES alternatif bir emeklilik sistemi olacak ancak SGK’nın yerini almayacak.
YENİ SİSTEM ZORUNLU OLACAK
Daha önce otomatik kayıtla BES getirilmişti ancak BES zorunlu değildi. Zorunlu iş kurma işlemi işveren tarafından gerçekleştirilir ve bunun ardından çalışan isteğe bağlı olarak otomatik kayıt sisteminden çıkabilir. Ek emeklilik planı yeni işe alınanlar için zorunlu hale gelecek ve mevcut çalışanlara da emekli olana kadar kademeli olarak uygulanacaktır.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİKTEN KİMLER YARARLANACAK?
Tüm çalışanlar bundan yararlanabilecek. BES, çalışmadığınız zamanlarda bile ikramiye ödendiği bir sistemdir. TES’te çalışmayan kişilere ikramiye verilmeyeceğini düşünüyorum.
TES’İN BES’TEN FARKI NE?
BES’te yatırılan tutarları belli bir fonda değerleniyor. BES’te bir zorunluluk yok ancak TES için işveren tarafından zorunlu prim yatırılması suretiyle kişiler ikinci emekliliğe hak kazanabilecekler.
PRİMLER İŞVERENDEN
İşveren tıpkı sigorta ödemesi gibi her ay çalışanın hesabına para aktaracaktır. SGK’nın alternatifi olacağını düşünmüyorum. İşverenlerin maliyetlerinin artmaması için işsizlik sigortası fonu ve diğer fonların bir miktar azaltılması gerekiyor. İşverenlere fazla yük getirmeden ikincil emeklilik sistemine geçilmesi gerekiyor.
Burada para çalışanın şahsi hesabına değil, çalışanın TES’teki hesabına yatırılacak.
‘YAŞ ŞARTI OLMASIN’ ÖNERİSİ
Yaş şartlarına göre sigorta primleri 18 yaşından itibaren sosyal yardım olarak hesaplanabilmektedir. TES ayrıca 18 yaş şartı da getirebilir ancak halihazırda çalışmaya başlamış olanların da kendi adlarına sayılan para yatırma bonuslarının olması gerekir. Yaş şartı aranmamalı.