Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2025 yılında faiz indirimine başlayacağı öngörüsünde bulundu. Ayrıca seçilmiş Türk bankalarına ilişkin fiyat hedefleri ve öneriler de güncellendi. İşte detaylar…
ABD’nin en önemli yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ne zaman faiz indirimine başlayacağına ilişkin tahminlerini paylaşarak Türk bankalarına yönelik fiyat hedefini güncelledi. Detaylar haberimizde…
FLAŞ! MERKEZ BANKASI’NIN (TCMB) FAİZ İNDİRİMİ İÇİN TARİH VERDİ. DOLARI. EUROSU, DÖVİZİ OLANLAR DİKKAT. GOLDMAN SACHS DUYURDU. MERKEZ BANKASI PARA POLİTİKASI KURULU NE ZAMAN FAİZ İNDİRİMİ YAPACAK?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu önceki toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu ve artırmadı. Peki merkez bankaları faiz oranlarını düşürecek mi? ABD’nin en önemli yatırım bankalarından Goldman Sachs, faiz indirimine ne zaman başlayacağını açıkça belirtti.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 23 Mayıs’taki bir önceki toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyerek %50’de bıraktı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’ndan yapılan açıklamada, faiz oranlarının sabit tutulacağı belirtilirken, “Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar verdi.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Aylık enflasyondaki ana eğilim Nisan ayında sınırlı kademeli bir yavaşlama kaydetti. Son göstergeler yurt içi talebin ilk çeyreğe göre yavaşladığına işaret ediyor. Ancak tüketim malları ithalatı Nisan ayında arttı ve cari işlemler hesabında sınırlı bir iyileşme yaşandı. Yüksek ve katı enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon üzerindeki baskıyı sürdürüyor.” Fiyat eğilimlerini ve tahminlerle tutarlılığını yakından takip ediyoruz. Söylendi. Açıklamanın devamı olarak şu ifade kullanıldı:
Parasal sıkılaştırmanın kredilere ve iç talebe etkisi yakından izlenecektir. Yönetim Konseyi, parasal sıkılaştırmanın gecikmiş etkilerini hesaba katarak faiz oranını sabit tutma kararı aldı ancak enflasyona yönelik yukarı yönlü risklere karşı temkinli duruşunu yineledi. Sıkılaştırıcı para duruşu, aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin ve sürdürülebilir bir şekilde gerileyene ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınlaşana kadar sürdürülecek. Enflasyonda belirgin ve uzun vadeli bir bozulmanın beklenmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaşacaktır. Para politikasında kararlı duruş. Yurt içi talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel olarak değer kazanması ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme, aylık enflasyondaki ana eğilimi azaltarak yılın ikinci yarısında enflasyondaki düşüşün oluşmasını sağlayacaktır. Makro ihtiyati çerçevenin basitleştirilmesi ve piyasa mekanizmalarının işleyişinin iyileştirilmesi hedefi kapsamında menkul kıymet ihraç uygulaması kaldırılmıştır. Son dönemdeki kredi büyümesi ve mevduat eğilimleri dikkate alınarak, makroekonomik finansal istikrarın korunmasına ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesine yönelik ek tedbirler alınmıştır. Yerli ve yabancı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara olan talebinin yarattığı likidite fazlası ek tedbirlerle sterilize edilecek.
Yönetim Kurulu, enflasyondaki ana eğilimleri kontrol altına alacak politika kararları alacak ve parasal sıkılaştırmanın gecikmiş etkilerini de dikkate alarak, orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefine yaklaştıracak parasal ve parasal koşullar yaratacak.
Enflasyon göstergeleri ve ana eğilimleri yakından takip edilecek ve Yönetim Kurulu, fiyat istikrarı ana hedefi doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.