Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İsrail’in sahte hesaplara 2 milyon dolarlık fon ayırdığı açıklandı

New York Times’ın haberine göre, Tel Aviv hükümeti, Gazze’ye düzenlenen saldırılar sırasında İsrail lehine içeriklerin yayılması amacıyla sahte sosyal medya hesaplarına finansman sağladı. İlgili bakanlık, bu operasyon için tahmini olarak 2 milyon dolarlık bir bütçe ayırmış durumda.

New York Times'ın haberine

New York Times’ın haberine göre, Tel Aviv hükümeti, Gazze’ye düzenlenen saldırılar sırasında İsrail lehine içeriklerin yayılması amacıyla sahte sosyal medya hesaplarına finansman sağladı. İlgili bakanlık, bu operasyon için tahmini olarak 2 milyon dolarlık bir bütçe ayırmış durumda.

New York Times’ın raporuna göre, İsrail Diaspora Bakanlığı’nın, ABD’nin yasama organları olan Kongre, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine İsrail askeri güçlerine destek olmaları yönünde çağrıda bulunan sahte sosyal medya hesapları kullanarak bir kampanya yürüttüğü ortaya çıktı.

Belgelere ve operasyona dahil olan yetkililerin ifadelerine göre, İsrail’in bu girişimiyle geçtiğimiz yıl ABD’deki siyasi liderleri ve kamuoyunu İsrail’i destekleyen içeriklerle etkilemeye çalıştığı belirlendi.

Tel Aviv hükümeti, Gazze’de devam eden çatışmalarda destek toplamak amacıyla finanse edilmiş bir etki oluşturma çabası içine girdi. İsrail’in dört yetkilisi, bu gizli girişimin İsrail’in Diaspora İşleri Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü açıkladı.

Bakanlık, gizli bir etki operasyonu için yaklaşık iki milyon dolarlık bir bütçe ayırdı ve bu amaçla yapay zeka teknolojilerini kullanan Tel Aviv merkezli “Stoic” isimli İsrailli bir şirketi görevlendirdi.

2023 Ekim’inde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından başlatılan bu girişim, X platformunda hala aktif bir şekilde sürdürülüyor.

Operasyonun en yoğun olduğu zamanlarda, İsrail lehine yorumlar yapmak üzere X, Facebook ve Instagram gibi platformlarda “gerçek Amerikalı” izlenimi veren yüzlerce sahte profil etkin kullanıldı.

yapay zeka

İSRAİL’E DESTEK ÇAĞRILARI

Bu dijital platformlardaki hesaplar, ağırlıklı olarak New York’taki Afrikalı Amerikalı ve Demokrat Kongre üyelerini hedef alarak, onlara İsrail askeri gücünü desteklemeye yönelik çağrılar yapan gönderiler yayınladı.

ETKİLEME GİRİŞİMİ

Sosyal medya analistleri, İsrail devletinin ABD politikasını etkilemeyi amaçlayan bir strateji geliştirdiğini ve bu durumun belgelendiğini ifade ettiler.

Devletlerin desteklediği etki kampanyaları dünya genelinde sıkça karşılaşılan bir fenomen olmasına rağmen, bunların somut delillerle ispatlanması oldukça güçtür.

İran, Kuzey Kore, Çin, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de benzer global girişimlere destek verdiği düşünülmektedir. Ancak, bu tür etki kampanyalarında devletler genellikle özel şirketler aracılığıyla veya üçüncü ülkeler üzerinden hareket ederek kendi rollerini gizlemektedirler.

İsrail’deki izleme organizasyonu FakeReporter’ın Başkanı Achiya Schatz ise, “İsrail’in bu konudaki rolü pervasızca ve muhtemelen etkisiz. İsrail’in ABD siyasetine müdahale eden bir operasyon yürütmesi son derece sorumsuzca.” şeklinde konuştu.

KATILIM İDDİALARI REDDEDİLDİ

İsrail’in Diaspora Bakanlığı, söz konusu etki kampanyasına katıldığı yönündeki iddiaları yalanladı ve Stoic şirketiyle herhangi bir ilişkilerinin olmadığını ifade etti. Stoic tarafından ise bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı.

OpenAI ile birlikte Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp’ı bünyesinde barındıran Meta şirketi, geçtiğimiz hafta yaptığı duyuruda, bu kampanyanın geniş çaplı bir etkisi olmadığını belirtti.

FakeReporter tarafından yapılan bir araştırmada, sahte hesapların X, Facebook ve Instagram platformlarında 40 binin üzerinde takipçi kazandığı ortaya çıktı. Ancak Meta, bu takipçilerin büyük bir kısmının bot olabileceğini ve gerçek bir kitleyi temsil etmediklerini belirtti.

2023 Ekim’inde, İsrail’deki birçok teknoloji start-up’ı, savaş döneminde İsrail adına “dijital asker” olmaları için acil toplantılara çağrıldıklarını içeren e-posta ve WhatsApp mesajları aldı. Bu iletilerin bir kısmının İsrail devlet yetkilileri ve teknoloji inkübatörlerinden geldiği belirlendi.

TEL AVİV’DEKİ TOPLANTI

2023 yılının Ekim ayı ortalarında Tel Aviv’de gerçekleştirilen ilk toplantı, İsrailli teknoloji uzmanlarının ülkelerinin savaşa yönelik çabalarına teknik yetenekleriyle katkıda bulunmaları için düzenlenmiş gayriresmi bir buluşma olarak nitelendirildi. Katılımcılardan üçü, toplantının çeşitli devlet bakanlıklarından temsilcilerin de iştirak ettiği bir etkinlik olduğunu belirtti.

Toplantıda alınan notlara göre, katılımcılara İsrail’in çıkarları doğrultusunda “dijital savaşçılar” olarak görev alabilecekleri ve dijital ortamda kampanyalar yürütebilecekleri ifade edildi.

YANILTICI YAYIN AKTİVİTELERİ

FakeReporter’ın yaptığı incelemeye göre, kampanya kapsamında “Non-Agenda” ve “UnFold Magazine” adında, CNN ve Wall Street Journal gibi tanınmış medya kuruluşlarının içeriklerini izinsiz kullanarak İsrail’in savaş politikalarını destekleyici içerikler yayınlayan üç yanıltıcı haber sitesi kuruldu.

Reddit üzerinde oluşturulan sahte profiller, bu yanıltıcı sitelerdeki makalelere link vererek onların tanıtımını yapmaya çalıştı. Ancak bu girişimler dikkat çekici bir eksiklik gösteriyordu.

Profil resimleri ile oluşturulan sahte kimlikler arasında tutarsızlıklar bulunuyordu ve paylaşımların dili, yapay bir izlenim bırakıyordu.

YANLIŞ KİMLİKLERLE YAPILAN YAYINLAR

Birkaç vakada, siyah erkeklerin fotoğraflarını kullanan sosyal medya hesapları, kendilerini “orta yaşlı Yahudi kadınlar” olarak tanıttılar. Ayrıca, bu hesaplar tarafından paylaşılan İsrail destekçisi yazılarda 118 kez aynı ifade tekrarlandı.

Geçtiğimiz hafta, Meta ve OpenAI, Stoic şirketinin arkasında olduğunu öne sürdükleri etki kampanyasına ilişkin raporlarını yayımladılar.

Meta, söz konusu operasyonla ilişkili olduğu tespit edilen 510 Facebook hesabı, 11 Facebook sayfası, 32 Instagram profili ve bir Facebook grubunu platformlarından çıkardığını duyurdu.

OpenAI ise Stoic’in, İsrail, Kanada ve ABD’de faaliyet gösteren sosyal medya platformlarında İslam’a karşı içerikler yaymak amacıyla sahte kimlikler ve biyografiler yarattığını bildirdi.