Ticaret Bakanlığı, yurt dışı alışveriş sitelerine yönelik düzenlemelerin ardından, e-ticarette iade masraflarının tüketiciye yüklenmesini bir yıl erteledi. Bu karar, 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek. “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı ve hemen yürürlüğe girdi.
Bakanlığın açıklamasına göre, e-ticaretin sunduğu zaman ve mekân esnekliği, düşük maliyet avantajları ve zengin ürün çeşitliliği, tüketicilerin bu platformlara olan ilgisini artırıyor. E-ticaret, geleneksel ticaretle kıyaslandığında perakende satışlar içindeki payını hızla büyütüyor. Bu gelişim, mesafeli sözleşmeler gibi tüketici koruma düzenlemelerinin önemini daha da artırırken, tüketicilerin ürün ve hizmetleri bizzat kontrol edememesinden doğan belirsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
UYGULAMA TARİHİ 1 OCAK 2026’YA ERTELENDİ
Bakanlık, e-ticaretin artan hacmi ve ithalatla birlikte kalitesiz ürünlerin oluşturduğu belirsizlikleri ve tüketici mağduriyetlerini önlemek için düzenlemelerini sürdürüyor.
Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemeleri yakından izleyen Bakanlık, Türkiye’nin iç hukukuna bu yenilikleri entegre ediyor. Bu çerçevede, “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” ve “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği” kapsamında tüketici haklarını evrensel standartlara taşımak amacıyla 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeler, 1 Ocak 2026’ya ertelendi.
TÜKETİCİLERİN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINIYOR
Yapılan açıklamada, erteleme kararı ile tüketicilerin cayma hakkını kullanabilecekleri ürün ve hizmetler üzerindeki sınırlamaların ve iade masraflarının tüketiciye yüklenmesinin bir yıl daha ertelendiği bildirildi. Böylece tüketiciler, herhangi bir cezai şart veya gerekçe göstermeksizin cayma haklarını kullanmaya devam edebilecekler. Bakanlık, bu düzenleme ile e-ticaret sektöründe uyum sürecini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeyi ve tüketici mağduriyetlerini engellemeyi amaçlıyor. Ayrıca, yurt dışı menşeli e-ithalatın cazip tekliflerle sunduğu güvensiz ürünlere karşı tüketicilerin korunması da hedefleniyor.
Bakanlık, yerli pazar yerlerinin ve satıcıların korunması adına iç piyasayı dengede tutmayı amaçlayan düzenlemeleri sürdürüyor. İç piyasanın kontrol dışı bir e-ticaret pazarına dönüşmesini engellemek ve haksız rekabetin önüne geçmek hedefleniyor. Tüketicilerin ve yerli üreticilerin ekonomik refaha katkıda bulunmaları için çalışmalar hız kesmeden devam edecek.