Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hafızayı güçlendiren besin açıklandı: Her gün yemek gerekiyor

Beslenmeye dikkat edilirse hafıza korunabilir. Hafıza kaybı özellikle yaşlılıkta daha sık görülür. Omega 3 gibi sağlıklı besinler beyin gelişimini korur. Detaylar haberimizde…

Beslenmeye dikkat edilirse hafıza

Beslenmeye dikkat edilirse hafıza korunabilir. Hafıza kaybı özellikle yaşlılıkta daha sık görülür. Omega 3 gibi sağlıklı besinler beyin gelişimini korur. Detaylar haberimizde…

Balık ve kuruyemişler gibi doğal yağlı yiyeceklerin beyin iyileştirici etkileri olduğu bilinmektedir. Peki beyin sağlığımızı başka hangi besinler koruyor? İşte detaylar…

dizi

ZEHİR GİBİ HAFIZANIN SIRRI VERİLDİ. BESLENMEYLE İLGİLİYMİŞ. HER GÜN YİYİNCE ADETA BEYİN HÜCRELERİ AÇILIYOR

Kent yaşamının en yaygın iki sorunu unutkanlık ve uyanamamaktır. Uzmanlar bu sorunların her ikisinin de beslenmeyle ilgili olduğunu ortaya çıkardı. Beslenme ile beyin arasında yakın bir ilişki vardır. İşte hafızanız zehirlendiyse yemeniz gereken besinler…

Demans belirli bir yaştan sonra en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Bilişsel gerileme ve düşüş, yaşlandıkça beyin hücrelerinin kaybının bir sonucudur. Bu sorunlar gençlerde de kendini göstermeye başladı. Uyanamama sorunuyla sıklıkla karşılaşılmaktadır.

İyi beslenme Alzheimer ve demans gibi hastalıkları önleyebilir. Ayrıca bugün ve yarın formda kalmanıza yardımcı olur. Sinir bilimci Sonja K. Billes’a göre tıp uzmanları ve doktorlar, beynin yeni hücreler üretememesi nedeniyle yaşa bağlı genel, doğal bilişsel gerilemenin farkındalar.

Uzmanlar, ilerleyen yaşlarda beyin hücrelerinin artık iletişim kuramayabileceğine dikkat çekiyor. Birçok insan için bu azalma normaldir. Bilişsel işlev nedeniyle değişen sinirsel aktivite nedeniyle görme, konsantrasyon ve hafıza bozulabilir.

BESLENME VE BEYİN SAĞLIĞI

Yaşla birlikte insan sağlığında meydana gelen doğal bozulmayı önlemek için belki de yapılabilecek en önemli şey beslenme sistemini değiştirmektir.

Bu bağlamda en önemli şeyler arasında iyi uyumak, stresi yönetmek ve beyin açısından sağlıklı yiyecekler yemek yer alır. Bu yaşam tarzı değişiklikleri yaşlandıkça bilişsel işlevleri geliştirir.

Beynin kendisi, her gün düşünmek, hatırlamak ve iletişim kurmak için ihtiyaç duyduğumuz bileşikleri üretir.

Ancak vücudun beyin için bazı besin maddelerine ihtiyacı vardır ancak bunları kendi başına üretemez. Dr. Billes, bilişsel sağlığı iyileştirmek ve beyin hastalıklarını veya yaşla birlikte beyin fonksiyonlarındaki azalmayı önlemek için çeşitli yiyecekler yemenin en iyisi olduğunu söylüyor. Doktor. Billes’in önerdiği beş büyük yiyecek şunlardır:

OMEGA-3 YAĞ ASİDİ

Beyin için en önemli çoklu doymamış yağ asitlerinden biri olan Omega-3, yaşlanma sırasında optimal beyin sağlığı ve fonksiyonu için gereklidir.

Gerçekten de, düşük omega-3 seviyeleri, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Bu omega-3 yağ asidi keten tohumu, fındık, balık ve bitkisel yağlarda bulunur ve beyninizi korur.

 Omega-3 yağ asitleri uskumru, hamsi, sardalye ve somon gibi yağlı balıklarda bulunur. DHA ve EPA olmak üzere iki farklı tipte omega-3 yağ asidi içerir. Billes, zihinsel ve beyin sağlığı için haftada iki ila üç kez yağlı balık yemeyi öneriyor.

Chia tohumu, keten tohumu ve cevizde bulunan omega-3 yağ asidine ALA adı verilir. Bitkisel alg yağı, DHA ve EPA olmak üzere iki farklı tipte omega-3 yağ asidi içerir. Bu nedenle bu yağı beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Zeytin ve zeytinyağı da omega-3 içerir. Dr. Billes, omega-3 içeren zeytinyağının en iyi seçeneklerden biri olduğunu söylüyor.

Salatalarda ya da makarna yemeklerinde kullanabileceğiniz bu besini her gün uygun miktarlarda tüketebilirsiniz.

ELEKTROLİTLER VE B VİTAMİNLERİ

B vitaminleri ve elektrolitler, beyinde ve vücudun geri kalanında sağlıklı hidrasyon ve elektrolit seviyelerini korumak için gereklidir.

Sinir hücrelerinin çalışması için potasyum, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi az miktarda elektrolitlere ihtiyaç vardır.

Kas krampları ve fiziksel uyuşukluk, susuz kaldığında daha sık görülür. Ancak bu aynı zamanda zihinsel komayı da beraberinde getirir. Konsantrasyon yeteneğinin azalması ve beyin bulanıklığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu nedenle, elektrolitler ve B vitaminleri içeren bol miktarda gıda tüketirken beyninizi zinde tutacak kadar su içmek, beyninizin ideal sıvı dengesini korumak için çok önemlidir.

Özellikle egzersiz yaptıktan veya terledikten sonra susadıysanız, su içmeye dikkat edin.

Beynin %80’i su iken %8’i protein ve %11’i yağdan oluşur. Susuz kalan beynin hacmi azaldığında yeterince iyi çalışamaz.

Taze meyve ve sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve peynir gibi bazı süt ürünleri hem elektrolitleri hem de B vitaminlerini içerir.

Yumurta, esmer pirinç, avokado ve az şekerli spor içecekleri de B vitamini alımınızı artırabilir. Ayrıca bol su içmeyi de unutmayın!

ANTİOKSİDAN TÜKETİMİNE DİKKAT

Dr. Billes, antioksidanların yaşlanmanın neden olduğu serbest radikal hasarına ve oksidatif strese karşı koruma sağladığını söylüyor. Bu hasar hücre hasarına, iltihaplanmaya ve uzun süreli beyin hastalığı riskine neden olabilir.

Yeterli antioksidan almanın en iyi yolu çeşitli meyve ve sebzeleri tüketmektir. Taze veya dondurulmuş kırmızı meyveler, turunçgiller ve mor meyveler dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri karıştırabilirsiniz.

 Bu nedenle C, B, E, K vitaminleri, magnezyum, bakır ve diğer gerekli vitamin ve minerallerin yanı sıra yoğun miktarda lif de alabilirsiniz. Tüm meyve ve sebzeler sağlıklı bir vücudu ve keskin bir zihni desteklemek için lif, vitamin ve mineraller içerir.

Yeşil yapraklı sebzeler ve mor-kırmızı meyveler, zamanla oluşan oksidasyonu önleyebilen A, E ve C vitaminleri gibi yüksek düzeyde antioksidan ve vitamin içerir.

Ayrıca meyve ve sebzelerde bol miktarda su bulunur. Özellikle kabak, domates, karpuz ve salatalık gibi besinler size gerekli miktarda su sağlarken aynı zamanda antioksidan ihtiyacınızı da karşılayacaktır.

Yoğurt, süzme yoğurt ve yaban mersini karışımı en iyi seçeneklerden biridir. Bu meyveleri karalahana, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte yiyebilirsiniz.

PROTEİNLER

Protein, beyne nörotransmiterleri üretmek için gereken amino asitleri sağlar.

Bu nedenle amino asitler beyin fonksiyonu ve iletişim için önemlidir. Protein eksikliği nedeniyle beyniniz normal şekilde çalışamaz.

Zihinsel dayanıklılığınız azalabilir, düşünme ve konuşmada ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu nedenle yaşlandıkça daha fazla protein tüketmemiz gerektiği vurgulanıyor.

Yağlı balık, tavuk veya hindi, yumurta, sade yoğurt ve diğer besinleri yeterli miktarda tükettiğinizden emin olabilirsiniz.

Ayrıca ihtiyacınız olan proteini kuruyemişlerden, fasulye ve mercimek gibi baklagillerden ve tam tahıllardan da alabilirsiniz.

KOLİN

Beyninizi güçlendirecek en iyi yiyecek kolindir. Kolin, hafızayı ve öğrenmeyi geliştirmeye yardımcı olan önemli bir nörotransmitter olan asetilkolinin sentezinde önemli bir rol oynar.

Aynı zamanda, hücre zarlarında bulunan ve uygun beyin fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olan bir fosfolipid olduğundan fosfatidilkolin üretimine de katkıda bulunur.

Kolin yumurta, yağlı balık, karaciğer, kırmızı patates ve kinoa gibi lif açısından zengin gıdalarda bulunur.