Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ehliyetini yeniletmeyen 7 milyon sürücü için son günler yaklaşıyor

Yeni tip ehliyetlere geçiş için tanınan süre 31 Aralık 2024’te sona eriyor. Ancak milyonlarca sürücü hala eski tip ehliyetini kullanmaya devam ediyor. Şu ana kadar 25 milyondan fazla sürücü yeni ehliyetini almış olsa da, 7 milyonu aşkın sürücü henüz başvuruda bulunmadı.

Yeni tip ehliyetlere geçiş

Türkiye’de yeni tip sürücü belgesine geçiş süreci 31 Aralık 2024 tarihinde sona eriyor. Ancak, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin geçici 10. maddesi uyarınca değiştirilmesi gereken eski tip ehliyetini henüz yeniletmeyen 7 milyonun üzerinde sürücü bulunuyor. Şu ana kadar 25 milyon 894 bin 321 kişi yeni tip sürücü belgesini alarak bu önemli değişikliği tamamladı.

Eski tip ehliyetini zamanında yenilemeyenleri ise ciddi cezalar bekliyor.

Son Dakikaya Kalanlar Yüksek Ücret Ödeyecek

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre, 1 Ocak 2016’dan önce alınan eski tip ehliyetlerin yeni tip ehliyetlerle değiştirilmesi zorunlu hale getirilmişti. COVID-19 salgını nedeniyle bu süre 31 Aralık 2024’e kadar uzatılmıştı.

Şu anda eski tip ehliyetini yenilemek isteyenler 15 TL gibi düşük bir ücret ödeyerek işlemlerini tamamlayabiliyor. Ancak 1 Ocak 2025’ten itibaren bu ücret, sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı bedeli eklenerek 5 bin TL’nin üzerine çıkacak.

Başvuru Yoğunluğu Uyarısı

Yetkililer, yıl sonuna doğru nüfus müdürlüklerinde oluşabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurarak sürücülerin mağdur olmamaları için ehliyetlerini bir an önce yenilemeleri konusunda uyarıyor.

Ehliyetini yenilemek isteyenler Alo 199 Çağrı Merkezi, “nvi.gov.tr” adresi veya mobil uygulama üzerinden randevu alabilirler. Başvuru için eski ehliyet, 15 TL değerli kağıt bedeli, son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, sürücü sağlık raporu ve ikametgah bilgileri gerekiyor. Yeni ehliyetler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla başvuru sahiplerinin adreslerine teslim ediliyor. Ehliyet yenileme sürecinde sürücüler, nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alabilecekleri geçici sürücü belgesi ile araç kullanmaya devam edebilirler.