Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Esra Akkaya Yılmaz, yaz aylarında çocuklarda görülen ishallerin genellikle 3-7 gün içinde kendiliğinden geçtiğini belirtti. Ancak, sürekli kusma, iştahsızlık, kanlı ishal veya aşırı su kaybı gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Esra Akkaya Yılmaz, çocuklarda en yaygın görülen hastalıklar arasında ishalin olduğuna dikkat çekti. Özellikle 5 yaşından küçük çocuklar sık sık ishal olduğunu belirten Yılmaz bu durumun uzun süreli olması halinde durumun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Rahatsızlığın sık ve uzun süreli tekrarlanmasının çocukların hem kendilerini kötü hissetmesine hem de ciddi hastalıkların habercisi olabileceğine vurgu yaptı.
Uzm. Dr. Esra Akkaya Yılmaz’dan Çocuk Sağlığı Uyarısı
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi Uzm. Dr. Esra Akkaya Yılmaz, çocuklarda sıklıkla görülen ishalin küresel bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda yüksek prevalans gösteren bu durum, dehidratasyon, malnütrisyon ve büyüme geriliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açarak çocukların yaşam kalitesini ve gelişimini olumsuz etkilediğinin altını çizdi. İshalin etiyolojisinde viral, bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar başta olmak üzere çeşitli faktörler rol oynadığını belirten Yılmaz “Çocuklardaki yaz ishali 3 ile 7 gün sürmektedir. Sürekli kusan, beslenemeyen, kanlı ishali olan ve vücutta su kaybı belirtisi olan çocuklar mutlaka doktora başvurmalıdır.” ifadeleri ile durumun ciddiyetini vurguladı. İshal sorunu ile baş etmeye çalışanlar için Yılmaz’ın,
“İshal tedavisinde en önemli basamak hastanın sıvı ve elektrolit kaybını yerine koymaktır. İshali olan çocuk emzirme dönemindeyse emzirmeye mutlaka devam edilmelidir. Bu dönemde yağlı besinlerin ve paketli gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir. İshale iyi gelen besinlerin başında patates, muz, pirinç lapası, yoğurt gelmektedir. İshal süresini kısalttığı belirtilen probiyotiklerin kullanımı da önerilmektedir.” sözleri süreci doğru yönetmek noktasında ebeveynler için önemli bilgiler içeriyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Akkaya Yılmaz, çocuklarda sık görülen ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilen ishal hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bu hastalıktan korunmak için kritik noktalardan bahseden Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İshalden korunmak için hijyen şartlarının iyileştirilmesi ve el yıkamak çok önemlidir. Çocuğu beslemeden önce, bez değişimi veya tuvaletten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Artan mamalar kullanılmamalı, şişe su veya kaynatılmış su içilmelidir. Besinler, 4 dereceden daha sıcak yerlerde saklanmamalı, yeteri kadar ısıtılmalı ve bekletilmeden bir saat içerisinde tüketilmelidir. Çocuklarda sık görülen önemli morbidite ve mortalite sebebi olan ishallerin en sık sebebi virüslerdir. Virüsler içerisinde en önemli neden rotavirüslerdir. Bu sebeple rotavirüs aşılaması korunmada diğer bir seçenektir. Fekal-oral yolla bulaşan bu hastalık için hasta birey ile temas etmemek, hastayken kreş veya okullara gitmemek önerilmektedir.”
İshal Nedir?
İshal, 24 saat içinde üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde normalden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlanıyor. Bu durumun yanı sıra ateş, kusma, bulantı, karın ağrısı ve halsizlik gibi diğer belirtiler de görülebiliyor.
İshalin Nedenleri Nelerdir?
Havuz veya deniz suyunda yüzme, kirli su içme, kirli sularla yıkanmış gıdalar tüketme, açıkta satılan veya bozulmuş gıdalar tüketme gibi faktörler ishale neden olabiliyor. Çocuklarda ishale en sık neden olan etkenler arasında virüsler yer alıyor. Rotavirüsler, çocuklarda ishale yol açan en önemli virüs türlerinden biri olarak gösteriliyor.