Çin üretimi benzinli, dizel ve hibrit otomobiller yüzde 40 ek vergi ile ülkeye giriş yapacak. Karar haftasonu Resmi Gazete’de yer aldı. Bu durum sosyal medyada ‘Chery vergisi’ olarak yorumlanmıştı. Pazar payı hızla yükselen Çinli markalardan ilk açıklama geldi. Chery, karar saygı duyguklarını ve üretimi Türkiye’ye kaydırmak istediklerini dile getirdi. MG içinse özel destek alınarak fiyatların 8 Temmuz ve sonrası için mümkün mertebe dengelemeye çalışılacağı bildirildi.
Türkiye otomotiv sektöründe önemli bir gelişme yaşandı: ‘Chery vergisi’. Çin menşeli otomobillerin Türkiye’ye girişine yüzde 40 ek vergi getirilmesi kararı, hafta sonunda Resmi Gazete’de duyuruldu. Bu karar, özellikle sosyal medyada geniş yankı buldu ve ‘Chery vergisi’ olarak adlandırıldı. Çinli otomobil markaları, Türkiye planlarını açıklamaya başladılar. İlk açıklama Chery’den geldi: Karara saygı duyduklarını belirten marka, üretimlerini Türkiye’ye kaydırmak istediklerini ifade etti. Diğer bir Çinli marka olan MG içinse özel destek alınarak, fiyatların 8 Temmuz’dan sonra da dengede tutulmaya çalışılacağı açıklandı. Bu gelişme, otomobil piyasasında nasıl bir etki yaratacağı merak konusu. İşte diğer detaylar…
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YENİ BİR GELİŞME YAŞANDI
Geçen yıl Çinli otomobil markaları, Türkiye pazarında etkileyici bir yer edinerek yaklaşık 60 bin adetlik satışa ulaşmış ve pazarın yüzde 6’sını oluşturmuştu. Ancak 2024’ün ilk 5 ayında bu rakam yaklaşık 40 bin adede gerileyerek Çinli otomobillerin pazar payını yüzde 9’a yaklaştırdı. Çinli markaların bu hızlı yükselişi, dikkat çekerken, hükümet tarafından alınan karar önemli bir adım olarak nitelendirildi. Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle, Çin’den Türkiye’ye ithal edilen tüm otomobillere ek yüzde 40 gümrük vergisi getirildi. Bu karar, özellikle Çin menşeli elektrikli otomobillere 2023’te uygulanan ek verginin, Çin’den ithal edilen tüm otomobiller için geçerli olmasını sağladı. Kararın, yerli üretimi koruma amacıyla alındığı belirtildi.
Son gelişmelerin ardından, Çinli otomobil markalarının nasıl bir yol izleyecekleri merak konusu olurken, bu süreçte dikkatleri üzerine çeken Chery’den önemli bir açıklama geldi. Türkiye pazarında Ocak-Mayıs döneminde Renault ve Fiat gibi yerli üreticilerin ardından en çok satış yapan üçüncü otomobil markası olan Chery’nin Türkiye Başkanı Si Fenghuo, yapılan vergi düzenlemesine saygı duyduklarını belirtti.
Habertürk’e açıklamalarda bulunan Si Fenghuo, Türkiye’nin stratejik bir pazar olduğunu ve Chery’nin Avrupa stratejisinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Bu nedenle, Chery Türkiye’yi Eylül 2022’de kendi öz sermayeleriyle kurduklarını belirtti ve hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyduklarını ifade etti. Türkiye’de üretim için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Fenghuo, değişikliklere uyum sağlamanın yanı sıra Türkiye’de fabrika inşası ve üretim fizibilitesi analizi için ilgili bakanlıklarla yoğun bir şekilde çalıştıklarını dile getirdi. Türkiye’de üretim yapabilmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Fenghuo, Türkiye genelinde yayılan yetkili satıcı ağıyla müşterilere satış ve servis hizmetleri sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Hafta sonu Resmi Gazete’de yer alan bir kararla, Çin menşeli benzinli, dizel ve hibrit otomobillere yüzde 40 ek vergi getirilmesi, sosyal medyada “Chery vergisi” olarak yorumlandı. Çinli otomobil markalarından Chery, bu karara saygı duyduklarını belirtirken, üretimi Türkiye’ye kaydırmak istediklerini ifade etti. Diğer bir Çinli marka olan MG ise özel desteklerle fiyatları dengelemeye çalışacaklarını duyurdu.
Finans Mynet’teki haber, Çin menşeli otomobillerin Türkiye’ye girişine yüzde 40 ek vergi getirilmesiyle ilgili Çinli markaların tepkilerini ve önümüzdeki dönemde fiyatların nasıl şekillenebileceğini ele alıyor. Çinli otomobil markalarından Chery, vergi artışına saygı duyduklarını belirtirken, Türkiye’de üretim yapma niyetlerini dile getirdi. Diğer Çinli marka MG ise fiyatları dengelemek için özel desteklere başvuracaklarını açıkladı. Bu gelişmeler, Türkiye’nin otomobil ithalatı ve yerli üretimi konusundaki politikalarının yansımalarını gösteriyor.