Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Şimşek gayrimenkul satışlarına ilişkin yeni düzenlemeyi duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, daha adil ve dengeli bir vergi modelinin hayata geçirilmesi amacıyla yasada değişiklik yapılması için çalışıyor. Bu çerçevede bakanlık; kira geliri, emlak satış vergisi muafiyeti gibi birçok konuda önemli düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı,

Hazine ve Maliye Bakanlığı, daha adil ve dengeli bir vergi modelinin hayata geçirilmesi amacıyla yasada değişiklik yapılması için çalışıyor. Bu çerçevede bakanlık; kira geliri, emlak satış vergisi muafiyeti gibi birçok konuda önemli düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir programda , Türkiye’de vergi mükellefi şirketlerin önemli bir kısmının uzun yıllardır zarar açıkladığına değinerek, “20 yıl zarar eden bir şirket açık tutulur mu? Yüksek teknoloji Teslavari firmalar bu konuda istisna tabi ki.. Fakat, normal geleneksel sektörden 5 yıl boyunca zarar etseniz devam edilir mi? İstisna ve muafiyet durumularına bakıyoruz. Tüm konuları içeriğine alan önemli bir çalışma var. Belirli noktaya geldiğimizde kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerini kullanarak asgari gelir vergisi konusu için de, “Tüm fikirleri değerlendiriyoruz” diye konuştu.

5 YIL SINIRINDA KALDIRILMA KARARI

Bakan Şimşek gayrimenkul satışlarına ilişkin yeni düzenlemeyi duyurdu

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, NTV’de vergilerde olası değişikliklere ilişkin yazısında, gayrimenkul satışlarında 5 yıl sonra vergi alınmamasını öngören düzenlemenin kaldırılacağını söyledi. Bu düzenlemenin yasalaşması durumunda 5 yıllık süre kaldırılacak. Gayrimenkul 5 veya 10 yıl sonra satılsa dahi satıştan elde edilen kazanç yüzde 15 ile 40 arasında gelir vergisine tabi olacak. Bu yönetmeliğin amacı arazi kirasını ve arsa geliştirmeyi vergilendirmek. Yeni düzenlemeyle Maliye Bakanlığı’nın bu satış işlemlerinden önemli miktarda gelir vergisi tahsil edeceği beklenmekte.

EV SATARKEN GERÇEK MASRAFLAR UYGULANACAK!

Bir diğer düzenleme ise fiili satış fiyatı üzerinden mülkiyetin devredilmesi zorunluluğudur. Emlak sektörü 2018 yılından bu yana bu sorunun çözümü için mülkiyet devrinde fiili satış fiyatının kullanılmasını, fiili satış fiyatının devlet tarafından bilirkişi raporlarına göre belirlenmesini ve mülkiyet devrine izin verilmemesini önermektedir.

Belirlenen bu fiyatın altında gerçekleştirilir. Torba yasa ile mülkiyet devrinin fiili satış bedeli üzerinden yapılması, bu tutar üzerinden mülkiyet haklarının tahsil edilmesi ve her türlü satış işleminde uzmanlık gerektirmesi planlanıyor.

ÇOK EVİ OLAN İNSANLAR İÇİN ÇOK VERGİ VAR MI?

Son zamanlarda birçok arsa, ev, ofis, iş yeri vb. Mülk sahiplerine farklı mülkiyet harçları ve emlak vergileri uygulayacak bir düzenlemenin çıkarılacağı bildirildi. Örneğin, ikinci ve daha sonraki konutlar için 2 ila 3 kat emlak vergisiyle 2 kat mülkiyet ücreti ortaya çıkabilir. Uzmanlar, gayrimenkul işlemlerinde gerçek fiyatlara geçilmesiyle emlak vergisi, tapu harcı gibi düzenlemelerin katlar yerine mülkün gerçek değerine göre tahsil edilmesi ihtimalini değerlendiriyor. Burada fiili satış fiyatı üstünden ödenecek emlak vergisi miktarının önemli ölçüde artması bekleniyor.

VERGİ CEZASI DA ARTTIRILABİLİR!

Torba yasada yer alacak yeni düzenlemelerle, Başbakanlık Vergi Kanunu’nun ilgili maddelerinde değişiklik yapılarak ihlal ve özel ihlallere ilişkin cezaların birkaç kat daha artırılması bekleniyor. Dolayısıyla bu yaptırımların caydırıcı etkisi artacaktır.