Acillerde yer kalmadı! Bu şikayetleri olan herkes acile gidiyor! Uzman isimler uyarılarda bulundu! Detaylar haberimizde.
Acil servisine başvurular fazlalaştı. Geçtiğimiz bir ayda ishal, bulantı, ateş gibi şikayetler fazlalaştı. Acil Servis Uzmanı Profesör Doktor Ersin Aksay konu hakkında açıklamalarda bulundu. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.
VİRAL HASTALIKLARDA ARTIŞ
Acil servisler ishal, mide bulantısı, kusma ve yüksek ateş için çeşitli şikayetlerle dolup taşmakta. Bu tür vakaların sayısı artıyor ve uzun süredir hasta olan ve korkan insanlar hastaneye kaldırılıyor. Acil hizmetler uzmanı Profesör Doktor Ersin Aksay şunları söyledi: “Geçen ay ishal vakalarında artış gözlemledik. Hastanemizde başka başvurularımız da var. Son bir aydır böyle bir artışla karşı karşıyaydık” ifadelerini kullandı. Aksay: “Hastaların çoğunun temel şikayeti ishaldir. Her gün 20 ila 30 arası hastada su kaybı nedeniyle yorgunluk ve halsizlik yaşandığını görüyoruz. Bunlar aslında viral hastalıklardan kaynaklanıyor. Bazıları bakteriyel enfeksiyonlardır, bazıları ise paraziterdir. Ancak hasta bazında başka test ve tekniklere gerek kalmadan sadece tıbbi geçmişine bakarak hastanın hangi faktörlerden etkilendiğini anlamak oldukça zordur. Fakat bunların çoğu viral hastalıklardır” diyen uzman doktor, bu kişilerin hastalıklarının devam etmesi halinde mutlaka hastaneye gitmeleri gerektiğini belirterek, “Sistematik hastalığı olan yaşlılarda, ısrarcı ishali olanlarda ve kemoterapi gören kişilerde sıvı kaybına bağlı akut böbrek yetmezliği sık görülüyor.
Bu hasta gruplarının mutlaka sağlık hizmeti sağlayıcıları ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. İshal de daha uzun sürebilir. Yani viral hastalıklarda ishalin süresini genellikle 2-3 gün ile sınırlandırıyoruz ama 3-4 günden uzun sürerse ishalde kan varsa, ateş varsa aşırı bulantı ve kusma da varsa bu hastaya test yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Akay son olarak sözlerini şu şekilde sonlandırdı. “Açık havada yenen çiğ sebzelerde. Yani salata yiyen herkesin başına bunlar gelebilir. Ailenin bir üyesi enfekte olursa diğerlerine de bulaşabiliyor. O halde dış kaynaklardan alınan besinlere dikkat etmelisiniz. Özellikle kaynağı bilinmeyen çiğ sebze ve meyvelerden kaçınılmalıdır. Ayrıca kümes hayvanları ile ilgili besinlerin zamanında pişirilip tüketilmesi ishal olan kişiler için de oldukça önemlidir. Burada şu noktalara dikkat etmek gerekiyor; hastaların sıvı alımını, özellikle de yağ alımını artırmaları gerekiyor. Hacimli gıdalardan uzak durmalı, sindirimi kolay gıdalara yönelmelisiniz.”